Kazimierza Fludry - osiedle Bninskie w Kórniku

Kazimierza Fludry - osiedle Bninskie w Kórniku

#1 2014-01-30 16:09:53

mak

Użytkownik

Punktów :   

Ogrzewanie

Witam
Mam problem z dogrzaniem parteru. Piec ustawiony na 60 C. Chodzi cały czas. Temperatura na dole to max 17C
Zastanawiam sie nad podniesieniem predkosci pompy na 2, bo nie dogrzewa grzejników na dole. Grzejnik w dolnej czesci nie jest tak gorący jak w górnej.
Czy ktos z Was miał z tym problem?

#2 2014-02-06 07:51:41

mero21

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: Ogrzewanie

Zapowietrzone może ???

#3 2014-02-07 10:56:22

promiseme91

Użytkownik

Punktów :   

My mamy to samo, sypialnie u góry- gorąco jak w piekle a na dole trzeba pod kocem siedzieć 2 kaloryfery są nie ciepłe....raczej letnie. Już pomijam problem tych kratek wentylacyjncyh nad kuchenką przy temp. -15*C wiało aż ciarki przechodziły....

Jak ustalisz co z tym zrobić to proszę o kontakt

PS- Czy jak piec załącza się i grzeje wam C.O. to czasem Wam tak jakby świszczy? wyje?

#4 2014-02-07 19:35:01

mak

Użytkownik

Punktów :   

Zamontowałem własne trzeci grzejnik na dole, przy drzwiach wejsciowych, bo tam było najzimniej.
"Skryzowałem" grzejnik w łazience do góry. Bo on jest najblizej pieca i przez zwrot, szybko dociera rozgrzana woda do pieca, wtedy piec myśli ze jest juz ciepło i dalej nie podgrzewa wody.
Skryzowac można też grzejniki w sypialniach - narazie eksperymentuje.
Zdjąłem głowice temrostatyczne w grzejnikach na dole i ustawiłem kryze wejsciową na 8 (była na 2). Jest 8 cyferek i trzeba ustawic na najwyższą - na metalowej obreczy jest zaznaczony punkt poprzez wgłebienie. W ten sposób zwiekszyłem szybkośc przepływu wody.

Kryzowanie polega na przykrecanie zaworu zwrotnego pod grzejnikami. Ograniczając w nich przepływ wody, kierujemy mocniejszy strumień na pozostałe grzejniki.

Ogólnie mam poprawe w salonie, ale nie jest idealnie.
Ostatecznie pomaga też zwiększenie obrotów pompy na piecu z pierwszego biegu (65W) na drugi (85W) i temepratura na 70C. Wtedy grzejniki w dolnej czesci robią sie prawie gorące.

W moim piecu zaciera sie wentylator wiec troche piszczy Musze wezwać serwis by go wymienili.

Stopka forum

RSS